Don't find L.O.V.E bcoz L.O.V.E will come by itself...
Don't force anybody to L.O.V.E you bcoz he won't L.O.V.E you without his L.O.V.E

Saturday, November 27, 2010

jumaat yg bahagia dan plan jangka pendek...

harini ak rase gembira sgt2.. mane xnyer... dah la tgh no sitting kt opis... pastu lepak tgk astro jap kt loker room... tiba2 beg ak mengeluarkan vibrate2.... skali tgk no pelik... +no yg byk2+panjang2... pelik2... sekali angkat ak terdengar suara abah dan ibu. ak senyum2+gembira dgt2... sudah lame ak merindui suara tue.. suara happy mereka membuatkan ak rase sgt2 bahagia. mereka begitu rindu kn kami adik beradik. abah ckp save no tu then kalo rindu leh call no tue..

harini sahaja ak dah call banyak kali...sampai ak sanggup amek short break semata2 nk borak2 dgn abah dan ibu. tp dpt borak kejap jek since ak short break for 14min only...  time tu dlm kul 5lbh...kt mekah baru pagi. pastu ak janji dgn abah ibu yg ak akan call balik pas balik kerja dlm pkul 10 gitu.

dah abis kerja, ak call asik masuk voicemail jek. harus lah ak xpaham. pastu ble translation english baru ak paham yg mengatakan yg org yg ak nk ckp ni xdpt dihubungi.

baru kejap ni ak borak2 dgn abah ibu. lame giler borak2... cerita pasal raya haji ktrg adik beradik kt cni. hahahhaha....yg best nyer ak ckp ak nk pinjam kereta ibu lame2... sampai angah dpt kereta baru... hahaha... yg bestnyer lg, abah dah bg keizinan....abah suoh ak pakai kembara tu sehingga ak beli kereta baru... YES!! slip gaji sume ak dah print dah. alhamdulillah..... bestnyer perasaan nih.

abah ckp insyallah akan pulang ke Msia pada 2hb december. alhamdulillah waktu tu pon jatuh pada hari ak off day. off day memihak pada ak. so ak dapat jemput abah ibu nnti. pastu 5hb nnti abah ibu akan hadiri majlis konvokesyen ak.

n utk hari ni ak dah wat plan besar utk perancangan masa pendek. bulan mei adalah harinye.... opsssss.... tunggu~~~

Thursday, November 25, 2010

sedih harini dan semalam....esok sedih? hurm....

perasaan sedih menyelubungi diri. sedih semalam berlarutan hingga ke hari ini...

akibat kesilapan diri kerana terdengar ckp kawan, ak wat kesilapan yg membuat ku menanggis 1st time kt tempat kerja. segan giler. if kene marah dgn customer ak leh handle lg. tp sbb kawan bg wrong info regarding some information,  wat ak menanggi kegeraman. teramat marah tp xsampai hati nk marah, kerana tahan marah, hanya menanggis dpt sejukkan hati. ak marah+sedih sbb mgkin akan effect performance ak utk bulan ini. dah la aim ak mmg nk maintain good performance tp mungkin xdpt kowt. nasib baek ada abg senior kt ctu bantu ak. itu pon ak xsure progress akaun tue. tp time tu sume kerja ak jadi huru hara. ckp dgn customer pon tah pape. english broken giler. mampus ak xkira. hurm....time tu mmg spoil mood ak. mmg ak xckp dgn dia. cian dia meal break sorg. hurm..kesian dia...tp time tu ak xlayan. tgh marah la katakan..

lepas ak dah ok dan xde perasaan marah2 tu lg. ak dah leh dah ckp dgn kawan ak tue. hurm, borak2...ketawa2... seperti mcm xde pape yg berlaku. pernah sekali tue. waktu ak tgh marah2 tu. ak mmg xtegur dia. dia ada gak nk ckp dgn ak tp direct ak ckp "jgn ckp dgn ak, ak tgh marah ni" pergh...ak rase rude giler tp nk wat camne. time tu tgh panas lg.

hurm... tu kisah sedih semalam,...

kisah sedih harini?

entah la, tetiba terasa sedih. nk share pon rase serba salah. hurm...xske la camni... nk luahankan menjadi masalah. bertambah2 sedih dah ni. mungkin ak patut bukak blog baru. share sume2. make it private.. biar ia menjadi blog private ak utk selamanya.

hurm...mmg dah terniat.

so kisah harini.....sedih hari ini akan dipost d diari buku sahaja....

Wednesday, November 24, 2010




pernah terpikir x memori masa lalu korg? sewaktu korg bergelar kanak2 yg xmengerti apa2...yg mahu bermain setiap masa dan balik lewat senja? sewaktu korg melalui zaman remaja yang penuh huru hara, dah pandai bercinta tanpa pengetahuan keluarga, yg mane memberontak ikut ske, moody setiap masa, kuar malam ikut ske?

penah pkir x?

bagus.

mmg kne pkir.

pkir2 lah...

Monday, November 22, 2010

lagi 1 dah nk 1000....


wah.... baru ak perasan, sedang ak tgk fesbuk ak nih, ak cek kawan ak kt fesbuk hampir seribu @ 1000. (lg sorg genap 1000)

opsssss...terkesima jap...
hurm...nk kate kenal sume xlah, mungkin ak akan cek balik n delete2 mane2 org yg ku xknal...

seribu@1000? ramai nyer... 
korg ada fesbuk x?
bape fwen korg skrg? 
mngkin lbh dr ak kn?
ke kurg dr ak?
ke korg xde fwen lgsung nih..
aiyakkkkkk.....

hahhaha....poyo x?

S.T.A.L.K.E.R.S ADALAH AK JUGA KAMU2!!!

ak percaya setiap dr semua manusia dalam dunia ni akan ada sikap ingin tahu.... seperti ak juga. ak xkan dapat mengelak kn diri ini utk tidak mahu ambil tahu. if ak xtau, sooner or later ak akan tahu juga... ak memiliki habit utk mengambil tahu ttg org2 disekeliling ak. lg2 skrg ni dunia cyber skrg ni. fesbuk contohnyer...

stalker?

mungkin ak salah seorg dr stalker2 yg ada dlm dunia nie... setiap org adalah stalker (tipu la kalo korg xnk ngaku!).. tgk2...lihat2 dan cari2.. ak jarang2/kadang2 sentiasa update dgn status kawan2 ak termasuk insan tersayang. even xpeduli tp dlm hati ak rase ak peduli. hurm....

tp akan ada 1 akaun yg mmg ak akui, ak xkan termiss... sorry!

(p/s: ni la xtvt ak dikala ini...jalan2 kt fesbuk org, kuar masuk, masuk kuar. arghhh..nape ak xngantuk nih??? haiyaaaaa~~~~)

Raya Haji 16,17 & 18HB Nov 2010


Alhamdulillah, ak dapat cuti utk raya haji... cuti 3hari tue.. terbaek sungguh. so plannyer mmg nk balik kg. even abah ibu xde n masih lg berada di mekah, ak ttp gak nk balik kg.

Untuk dijadikan cerita, sepatutnya ak nk balik kg hari isnin tue then  along nk lik sekali and alang plak, dia xleh balik hari isnin, so nk xnk mmg kne balik hari selasa jugak. kisah hari selasa yg pg2 berkaitan dgn ak xyah la tau.. hahha... janji dgn alang balik tghari, then ak terdelay amek dia ptg lak since along ckp dia xlik kerja lg. along ckp dia kerja half day so ak curi masa sket utk berdating...sian alang tnggu lame.

Habis jek masa berdating, waktu tu cuaca mmg dah sepoi2 bahasa dah, pas anta dia, hari terus ujan, hujan selebat2nyer... viper ak plak mcm nk xnk jek berfungsi, tensi tol, radio lak rosak, so tape J.Lo la ak salu dengar, mmg lagu tu je la ak dgr, menyanyi ak sorg2 menyumbangkn sore yg konon2 ala ella tu.... suara memanggil ujan... hahahha (arghh...peduli pe....org kete sblh bkn leh dgr ak pon....ngeee)

Pastu sampai jek shah alam, alang ku jemput then truskan perjalanan ke banting utk amek along plak... huh, time ni mmg hot, mesg2+col2 along, along ckp dia masih kerja lg...mula2 ok la, makin lame ak makin sakit hati, janji kul bape pastu gerak kul bpe, mmg panas weyh, sambil menunggu along dan ambik masa nk lepaskan marah tu, alang ajak ak lepak umah cho haya, ak lepak la, duk lepak borak2 n mkn2 ak mesg n col along lagi, masih xabis2 kerja lg... start tu ak da moody semcm. tension lg. janji tinggal janji, ak yg panas hati!

Pastu kuar jek dr umah cho haya, ak trus menuju kt bengkel along, alang ckp dia tau nk ke bengkel along. ak ikut je la direction yg alang pg. sampai ke mane tah dia bawak ak. alih2 bleh plak dia ckp "angah, alang rase kt dah salah jalan dah ni.." ak dah panas hati, miyak ak isi penuh dah tinggal separuh, ak col along n tanye balik mane bengkel dia sume, bapak lame weh ak sesat, ni gara2 alang r ni, selepas alang menyesatkan perjalanan ak, ak mmg trus menerus moody giler2, dgn along sekali kne tempiasnyer...kete bapak laju ak bawak. huh, rase tertekan yg mane memaksa ak utk trus menekan pedal minyak sedalam2nye. jalan kg yg tanah xberapa nk rata tu ak leh tekan minyak sampai 100km/jam tue... marah punya pasal.

Pastu along plak bg ak salah direction, bertambah moody ak. along pon xmampu nk ckp pape ble ak moody2 nih.

Sampai2 jek, along ajak borak bagai, mmg harapan la kn nk borak2 dgn ak waktu tgh marah kn...alang dah duk diam kt blkg tue. hati ak masih panas lg nih. masih xpuas marah alang lg...ahhaha..bagus kn?

Dr banting ke tapah along bawak keta, n dr tapah ke terowong ke jelapang tu ak yg bawak. waktu tu dah la malam, cuaca mmg sentiasa hujan, dan seperti biasa, lagu J.Lo menjadi tape wajib ak.  dah sampi ke simpang masuk ke tol tu ak tnye alng, masuk cni ke trus, pastu alang diam jek then ak trus je la.... alih2 upe2nyer ak dah salah jalang. haa ni bkn salah ak, ni salah alang lg.. along masih gak tido2 even ak ckp ak salah jalan...ak trus je la... alih2 trus jek kuala kangsar... pastu along bawak plak...

Utk dijadikan cerita pastu, depan tu ada tol, line mmg panjang, kete ktorg duk blkg lori so xpat nk tgk depan sgt2... ble mkin dekat, tgk line touch 'n' go kosong weyh,  nasib ktorg mmg xmalang, nasib bek ak sempat topup kad ak tue... mmg laluan tu umpama laluan VIP utk ktorg. pastu along buat perangai, time tu mmg dia mengila2.... dia lei melambai2 kad touch n go ak tue dkt org2 sblh yg beratur panjang utk bayar tunai...ak malu giler.... hishhh...segan ak... tp pastu ktorg ketawa terbahak2 mengenangkan perilaku along... mesti panas hati org2 sebelah tue. pasti lepas ni dorg akan berduyun2 membeli kad touch n go.. ahakz... so korg2 make sure before korg jalan jauh korg topup awal2 korg nyer touch n go k. if terlebeh kaya sket, then kuarkan la sket dwet utk beli smartag... lagi senang, xyah turunkan tingkap. hehhe....cam ak, later la ak beli.....

Alhamdulillah dalam kul 1am cam gitu ktorg sampai umah nde siah. ak tido umah nde siah, adik beradik ak yg lain tido kt umah bekut. kamil ada kt sne.

Esoknyer raya, ak msih liat nk bgn...tido lmbt koet, tgk jam dah kul 8 lbh... pas tunggu nde balik dr smyang raya, ktorg beraya umah cik jaapor...ni kira cam pcik sedara ak la kiranyer... juadah pg tu lontong... sedap2... pastu beraya umah nde hawa lak. juadah utama lontong, rendang ayam n laksa.... ak dgn muka xmalu ak mkn lontong bertambah, rendang ayam pon bertambah gak...pergh....sedap weyh, meleleh tgk...dgn ayam hutan lg...liat2 yg memaksa ak memakai tgn. nyum2.... nasib bek umah mak sedara ak, hahhaha.... buat muka xmalu sudayh...

Pastu last sekali ak g umah mak sedara ak yg nde lamah plak, juadah utama mee kari. tp disebabkan perut dah penuh melantak lontong, rendang dan laksa, ak dah xpandang dah bende berat2 nih....tp ak terkesima jap ble nmpk ada nugget n cake coklat tue... nyum2... melahap lg ak... cake coklat tue...sedap2... mmg sedap.. dah mintak resepi dr kazen ak tue tp ada ke dia mntk ak ayam yg 1 badan warna itam. mane nk carik? senang nk dpt if ak rendam dlm cat bleh la... hahhaha... tp siyes weyh... mmg cake tue sedap...lembut...empuk... penuh berkrim betul...fav tue.... (niat dlm hati mmg nk mintak tapau tp apekah daya.....ak bukan sesape...ahakz....)

Pastu g umah nde yam lak kt kuale, juadah utama, sup daging+tulang.... nde yam ada sediakan mee, bihun, n laksa utk disajikan bersama sup tulang tu tp ak dah xlarat nk mkn so ak ratah jek tulang tue... tulang yg beso tu ak lahap sorg2... haihhhh...sedap sehingga menjilat sudu..

Kali ni mmg ak fully utilized cuti yg company ak berikan...mmg berbaloi ak balik kg beraya.. sambil mengeratkan hubungan, sambil tu jugak ak membela perut.. ahahha...badan mmg dah terasa berat dah ni...mmg dah berkurun ak xbersenam... apekah daya, ak mmg xmampu menolak rezeki...

Tak kisah lah, yg pasti, ak enjoy tiap moment bersama sedara mara dan juga adik beradikku....  

Tuesday, November 16, 2010

gembira+bersyukur

tak pernah ak terpikir akan mengalami perasaan gembira ini lagi,

gembira bercinta? mungkin!

(serius) dulu ak selalu pkir yg ak xkan merasa hidup gembira seperti dulu,
rase hubungan yg indah seperti



alhamdulillah ak dah temui insan yg sentiasa buat ak tersenyum,
yg ada dikala ak duka
yg ada bersama waktu ak gembira juga.
dan sentiasa ada sewaktu ingin bermanja2... (opss.... )
dan menjadi gila2 waktu gila2 ak dtg, (ngeeee....)

mungkin terlalu awal untk ak mengatakan rase bersyukur kerana anugerah yg Allah s.w.t berikan padaku

terlalu awal kerna dia blm sepenuhnyer menjadi milik ak

ak berdoa mudah2an dirinya menjadi milikku.

amin~~

Sunday, November 14, 2010

xske.

ak mungkin xsama dgn org2 lain yg berada di luar sana, mungkin sama jantina tp perasaan hati lain2..

benar ak insan biasa...
ak tahu.

ak sedih tatkala sedang ingin bermanja2, sedang ingin bercinta o mungkin sedang bermesra, ak syok bercakap, tp korg diam and wat cam xtahu. sedih.

terasa hampa.. 

hurm...sampai cni je kowt. 

xsampai hati nk tulis panjang. biar je hati ak terluka. (dah biasa).

Thursday, November 11, 2010

ini pilihan ak..

ak dah tetapkan pendirianku. dimana ak akan trus berkerja dgn kerja ku skrg.  ak terpakse melepaskan peluang pekerjaan dgn kerajaan. ini kerana ak mempunyai misi visi ak sendiri. mungkin org akan bercakap "bodoh la ko husna, sal ko xg exam ptd tu??" or mungkin org akan ckp "siyes ko rugi giler", mungkin, tp skrg ak yg tentukan diri ak sendiri, andai ak bodoh, ak bodoh sendiri. ak yg mencorak kan hidup ak. andai ak salah, xkisah, sbb ak tau itu adalah jalan yg ak pilih. andai ak betul2 berusaha keras, ak pasti pilihan yg ak pilih ni adalah pilihan terbaek yg ak pernah buat dalam hidup ak. 

btw, camne nk g exam ptd andai ak xtau satu apa sal kerajaan o isu2 semasa?? owh, kawan2 ada cakap yg ada buku2 sal exam ptd, leh tgk kt internet bagai tp sal ak bukak internet jek, ak bukak fesbuk, blog sume. nk carik info sal kerajaan harus xtau. lagi2 dalam masa seminggu nih. mmg xla kn. ak xske nk g exam tp xtau ape2..atlis if ada buku, mmg confirm ak akan bace, n skip2 mane yg ak rase cam xbest. atlis setengah habis ak bace n ak wat note2 sket. if camtu mmg ak sure ak akan pergi.

selain dr tu yg membuat ak rase cam malas nk g sbb ak xde cuti waktu tue. hari exam ni bukan jatuh pada hari off day ak. nk mintak swap tp xdpt2. tension!! ramai yg dah dpt swap. tp ak tak dapat. menci2. pastu ak dpt tau yg ak dpat ptd ni dr khai. if dia xckp mmg ak xtau. huhuh....ak agak terkejut. 

org cakap if ak xg exam ni ak mungkin akan di blacklist dr kerajaan? dah xleh kerja kerajaan dah. ye ker? betul ke?

as for now, ak nk berkerja keras utk masa depan yg cerah. ak akan berusaha. itu sudah pasti!! even terpakse "sakit2" dulu. bak kate pepatah, 

"biar sakit2 dahulu dan bersenang2 kemudian"

insyallah, sekiranya ak masih ada peluang berkerja dalam kerajaan lagi nnti ak akan mencuba.

Monday, November 8, 2010


" Kenangan itu kadangkala teramat pahit untuk diredah, tetapi ia terlalu manis untuk dikenang. Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.Andainya hadirnya cinta sekadar untuk mengecewakan, lebih baik cinta itu tak pernah hadir. Kecewa bercinta bukan bermakna dunia sudah berakhir.Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan.Hidup ini indah jika kita tahu menghargainya... Tapi ia amat menyakitkan andai kita melaluinya sambil lewa... moga akan kembali ceria kehidupannya nanti... "

panggilan dari mekah..

semalam mendapat panggilan telepon dr abah dan ibu. terasa sgt3 bahagia kerna dpt mendengar sore abah dan ibu akhirnya. abah berpesan padaku,

"angah skrg ni kumpulkan sume adik bradik, along, alang dan kamil sume, pesan abah akan tipon sorg2 dan  tullis pe saje doa yg angah,along,alang dan kamil nk. lagi sejam abah telepon.."

pastu abah pas kt ibu,


"angah jage diri dan adik beradik tau....." ibu cakap dgn nada yg bergetar2...sayu hati...


mudah2an doaku dan adik bradikku dimakbulkan Allah,

amin.

Sunday, November 7, 2010

Wednesday, November 3, 2010

THE LITTLE MERMAID....

apabila tengok video ttg kanak2 ni, sy rase sedih dgn diri sendiri. mana taknyer, kanak2 ni tabah dan redha jek bila dilahirkan dengan keadaan yg xcukup sifat.. tapi sy lak, bile jerawat tumbuh merata kt muka ni, mula la ak xtentu arah mencari apa2 yg boleh ditepek utk tutup jerawat yg membengkak tue. merah menyala cam mentol. huhu.. malu org tgk jerawat kt muka nie..

tp kanak2 ni,beliau masih lagi mampu tersenyum dan ketawa, xkisah pe yg org ckp, dia redha keadaan dia jadi camni...

video

kanak2 ni sungguh tabah dan KUAT....




Tuesday, November 2, 2010

rindu abah ibu...

hurm, skrg ni ak sentiasa rindu kt abah and ibu, dorg g haji. smlm terbace status fb seorg kawan. ak semakin takut, gelisah. semoga abah ibu selamat menunaikan haji dan hadirkan diri pada convocation ak pada 5hb nnti.

abah ibu...angah nk peluk... plis dtg dlm mimpi2 angah. angah teramat rindu.


teramat2 rindu... (T_T)


angah sentiasa berdoa semoga Allah sentiasa memberikan kesihatan yg baek pada abah ibu dan dijauhkan dr segala musibah.



Monday, November 1, 2010

bulan OCTOBER yg terindah....

bagi ak bulan oktober ini lah bulan yg terindah. bulan ini byk memberikan ak "sweet memories"...


memori yg sungguh terindah.... 


selamat tinggal OKTOBER 2010.