sewaktu nk buat tu cuaca mmg sgt2 panas n berpeluh2 ak wat kek nie... btw, resepi kek batik ni ak amek dr internet...ak search kt goggle n tgk2 kt blog2 org...cadangan nyer nk beli buku resepi jek trus tp MY TB ckp baik search jek coz kt tenet kn mcm2 ader....mmg mcm2 ader...sampai rambang mata carik semua resepi.. sume resepi ak nk wat...dgn ciskek nyer...dgn cupcake nyer....dgn kek itu ini n xlupa gak resepi lauk2 yg cam gempak nie... sume bende nk wat tp ble sume bahan ada xde mslh la... sgt2 bermasalah if ada 1 2 bahan xde.. mmg time tu mmg malas nk wat sume bende... heehhe...
gambar kek batik mmg ak xuplod la.. maaf yer..hheh...xsempat nk snap...kondisi kek mmg baek...hahah... kelazatan nyer mmg terasa la weyh... tunggu abah n ibu balik nie.. nk tnye pendapat dorg lak... if ader masa nnti nk wat kek lain plak..xpon nk wat pizza lak.. hehehe...angan2 nk tinggi la kn? hahha...xpe2 jnji bahan2 sume ad + rajin ak ke dapur insyallah sume bende tu ak lei wat.. hahahha.... seronok sungguh berada kt umah sendiri nih...sume bende nk wat xdehal nyer..barang2 sume complete... bak kate ibu kt ak "janji angah rajin kt dapur sume bende leh wat....n sume bende ibu lei ajar" hehhehe... itu lah kate ibu kt ak....
nk resepi2 kek batik x? heheh..ini utk mereka yg nk belajar buat kek lah...sape yg dah reti wat tue... xyah tgk pon xpe.. hehhehe....
Bahan-bahan ( loyang 7/8" )
- 1 bungkus (350g) biskut marie
- Setengah buku butter
- 2 biji telur
- 1 cwn serbuk koko
- 1/2 cwn milo
- 1 cwn air
- 3/4 cwn gula
- ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko
Cara-cara
- patah2kan biskut (ikut citarase kamu2...xpon tgk la korg nk cokelatnyer banyak ke biskutnyer byk ke ape ke terpulang pada kamu...)
- dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
- masukkan butter,kacau sampai butter cair
- kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
- masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
- masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang
1 comment:
mana pict nye??nk tgk...
Post a Comment